Коронавирусът и правата ми при пътуване със самолет

Коронавирусът и правата ми при пътуване със самолет

Във връзка с възникналата пандемия от COVID-19 и нейното влияние върху живота на всички ни, получихме запитване, с което наш клиент ни пита: какви са правата ми при пътуване със самолет в така възникналата пандемия от COVID-19.  На 18 март 2020 г. Европейската комисия публикува тълкувателни насоки относно правата, които имат пътниците на въздушен, железопътен, автобусен и морски транспорт в контекста на пандемията от COVID-19. Информацията се отнася за пътници, при които мястото на отпътуване и/или мястото на пристигане се намира на територията на Европейския съюз.

Комисията счита, че когато публичните органи (държавни органи) предприемат мерки, предназначени да задържат разпространението на пандемията от COVID-19, то такива мерки по своето естество и произход не са присъщи на нормалното упражняване на дейността на превозвачите и са извън техния действителен контрол, което ги определя като „извънредни обстоятелства“. Определянето им като „извънредни обстоятелства“ значително стеснява правата Ви като пътници, но ние съветваме всеки казус, при който пътуване е затруднено и/или засегнато по някакъв начин, да бъде изследван в своята цялост, за да може да се открият какви са точните причини за това неблагоприятно засягане. 

Въпреки наличието на пандемията от COVID-19 не всеки полет е отменен поради причина директно свързана с вируса и предприетите мерки от държавите. Има отменени полети и на други основания – например недостатъчен интерес към полета, което прави извъшването му нерентабилно за авиокомпанията и това води до целесъобразното икономическо решение този полет да бъде отменен. В такава ситуация се дължи обезщетение съгласно Регламент (ЕО) № 261/2004 г..

Накратко за правата Ви при пътуване със самолет в контекста на пандемията от COVID-19:

При отмяна на полет от страна на авиопревозвача (без значение от причината за това като това включва и отмяна поради извънредни обстоятелства) Вие имате право да избирате от една от следните възможности:

  • Възстановяване на заплатената за билета сума
  • Пренасочване при първа възможност
  • Пренасочване за по-късна дата, която да е удобна за пътника

Авиокомпанията няма право да ограничава правата Ви и да предлага единствено ваучери за други полети или презаверка на билетите за по-късна дата. Вие имате право да получите платените от Вас суми и ако това е начинът на компенсиране, който сте избрали, авиокомпанията трябва да се съобрази с него.

При отмяна на полета авиопревозвачът трябва да положи необходимите грижи за пътниците безплатно за тях, което включва храни и напитки, настаняване на хотел (при необходимост) и транспорт до мястото за настаняване. Това задължение на авиопревозвачът е валидно дори при отмяна на полета поради извънредни обстоятелства като тези свързани с COVID-19.

Освен това правото на пътника да получи необходимите грижи и обслужване не е времево ограничено при пренасочване при първа възможност т.е дори първият възможен полет да бъде 5 дни след този, който е отменен, авиопревозвачът трябва да осигури храна и настаняване за целия период от 5 дни. При избор да бъде възстановена заплатената сума за билет или при пренасочване за по-късна дата, която да е удобна за пътника, правото на грижа свършва, в момента, в който пътникът направи своя избор.

При отмяна на полет поради причина, която е във връзка с предприетите мерки от страна на държавите относно спиране разпространението на пандемията от COVID-19, пътниците нямат право на обезщетение, но имат право да им бъдат възстановени платените за билетите суми.

Повече информация може да откриете на следния линк:

https://ec.europa.eu/transport/sites/transport/files/legislation/c20201830.pdf?fbclid=IwAR2fhuFJynwOGika-CrytDNG587gqp8_cyWzU_HiZAndJfCONFIPm6tZDdg


☑ Ако авиокомпанията не възстанови стойността на заплатените билети, то за Вас възниква възможността да поискате и получите парите си по съдебен ред като има предвидени бързи и ефективни съдебни процедури за получаване на дължимите Ви пари.

❗ Смятате, че правата Ви при пътуване със самолет са нарушени? Не се колебайте да се свържете с нас.

АВТОР: Адвокат Владимир Иванов

Поискай своята консултация
Когато ни изпращате съобщение чрез контактната форма или по електронната поща и се очаква да получите отговор от нас, моля проверявате СПАМ папката на Вашия имейл, защото има вероятност нашият отговор грешно да е попаднал там.